Slovensko mljekarstvo u krizi zbog otkupnih cijena, ali proizvodnja i dalje raste

Bez autora
Jun 05 2016

Proizvodnja mlijeka u Sloveniji i dalje raste, unatoč tvrdnjama poljoprivrednika da je zbog stalnog pada otkupnih cijena i ukidanja mliječnih kvota u EU-u sadašnji model u mljekarskom sektoru neodrživ i da ga treba mijenjati. Prema statističkim podacima, u travnju je u Sloveniji otkupljeno 7 posto mlijeka više nego u istom mjesecu lani, a u prvom kvartalu 4 posto više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. Prerada konzumnog mlijeka u slovenskim mljekarama u znatnom je porastu, dok je proizvodnja mliječnih prerađevina, poput sira i maslaca, u padu.

Slovensko mljekarstvo u krizi zbog otkupnih cijena, ali proizvodnja i dalje rasteProizvodnja mlijeka u Sloveniji i dalje raste, unatoč tvrdnjama poljoprivrednika da je zbog stalnog pada otkupnih cijena i ukidanja mliječnih kvota u EU-u sadašnji model u mljekarskom sektoru neodrživ i da ga treba mijenjati.

Prema statističkim podacima, u travnju je u Sloveniji otkupljeno 7 posto mlijeka više nego u istom mjesecu lani, a u prvom kvartalu 4 posto više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.

Prerada konzumnog mlijeka u slovenskim mljekarama u znatnom je porastu, dok je proizvodnja mliječnih prerađevina, poput sira i maslaca, u padu.

Zbog stalnog pada otkupnih cijena, zasićenosti tržišta mlijekom i premalih potpora, ubuduće je potrebno veće povezivanje u tom sektoru te izvoz na treća tržišta izvan Europske unije, poručio je proizvođačima parlamentarni odbor za poljoprivredu.

Državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede Tanja Strniša kaže da je stanje u mljekarstvu kritično i da se pogoršava, a izlaz treba naći i u pravednijim odnosima u mliječnom lancu jer se potrošačke cijene mlijeka u trgovinama ne spuštaju, iako su otkupne cijene sve niže.

Po zadnjim podacima, otkupna cijena mlijeka s 3,7 posto masnoće u travnju je iznosila 24,40 eura za 100 kilograma, što je pad cijene od pet posto samo u jednom mjesecu.

Budući da cijene padaju u cijeloj Europi, slovenskim se farmerima preporuča povezivanje i restrukturiranje kako bi mogli opstati, ali i usmjeravanje na izvoz izvan tržišta Europske unije, pri čemu jednu od velikih prilika predstavljaju dogovoreni razgovori s Kinom o mogućnostima izvoza mlijeka na to veliko tržište.      

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik